Onze ontmoeting met Rozemarijn Vanwijnsberghe op 25 juni 2023

Onze ontmoeting met Rozemarijn Vanwijnsberghe op 25 juni 2023 

Hoe fijn is het om als vrienden samen te zijn (psalm 130) 

Een hartelijke ontmoeting, een fijn weerzien elke keer op de leeskring, op de vierde zondag van de maand in ons Stiltehuis Siloam, maar deze keer speciaal.

Op 25 juni nodigden we Rozemarijn Vanwijnsberghe uit om met ons haar inspiratie en creativiteit te delen. Rozemarijn is musicologe, zangeres en dirigente met een fascinatie voor wereldreligies en mystiek. Al tien jaar is ze de bezielster van inTouch, een Brusselse organisatie die dialoog en solidariteit tussen godsdiensten bevordert.

Rozemarijn liet ons kennismaken met Javier Melloni, antropoloog, theoloog en religiefenomenoloog. Hij is jezuïet en heeft een diepgaande kennis van vele geestelijke tradities. Hij is directeur van het centrum voor spiritualiteit in Manresa (Spanje) en auteur van vele boeken. Speciaal voor ons vertaalde Rozemarijn de kernideeën uit zijn boek

 ‘De aqui a Aqui. Doce umbrales en el camino espiritual’, 

‘Van hier naar Hier. Twaalf drempels op de geestelijke weg’.

Ontroerend hoe we in stilte en spontaan respect met een twintigtal deelnemers onder de begeleiding van Rozemarijn konden inzoomen op de teksten. Nu denk je vast, van die abstracte, haast heilige teksten, allemaal goed en wel, maar wat doe je daar in het dagdagelijkse leven mee? Hoe maak je zo’n diepe bron levend en concreet? 

Rozemarijn vertelde hoe die inspiratie zich in haar leven ontvouwt tot een maatschappelijk engagement, aan de hand van een muzikaal project dat in 2021 onder haar leiding werd uitgevoerd.

In het kader van de World Choir Games in 2021 schreef ze het libretto van het oratorium ‘Heavens’ van Philippe Lamouris, begeleidde en dirigeerde ze het kinderkoor van het St. Jan Berchmanscollege (Antwerpen) en werkte ze samen met koren in India, Benin, Polen en Georgië. 

Ze werkt met haar organisatie inTouch nog steeds samen met organisaties en koren over de hele wereld om het gedachtegoed van de Interreligieuze dialoog te transformeren naar een concrete werkelijkheid. 

Rozemarijn met het kinderkoor van De Gandhi Ashram School in India, 20 april 2023

Dat het kan… Mensen van verschillende herkomst, cultuur en religie verbinden door samen een muziekstuk te oefenen en uit te voeren, te zingen, in contact met elkaar, vreugdevol. 

Ik wist dat Daniel Barenboim medestichter en dirigent was van het West-Eastern Divan Orchestra met jonge Israëlische en Palestijnse muzikanten samenwerkte. Jonge muzikanten uitgerekend uit vijandelijke gebieden bracht hij samen. Maar ik wist niet dat dicht bij huis zo’n mooi koorproject vanuit die interreligieuze aandacht tot stand was gekomen.   

Het maakte onze kring en mij zo blij. Dankjewel Rozemarijn!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Je kunt er niet uitvallen - Alles is genade

Zenmeditatie